Balatonberényi Ifjúsági Tábor

Egyesületünk idén is megszervezte nyári gyermektáborát Balatonberényben.
A tábor az EMMI-EMET támogatásával  a NEMZ-KUL-16-005 számú pályázat keretében valósulhatott meg.
Íme néhány kép a táborról.

 

“Adj esélyt az életnek” programunk zárása

 

20150905_122237 20150905_135910 20150905_143129 20150905_144519 20150905_144659 20150905_161232 20150905_163251

A sikeresen megvalósult ADJ ESÉLYT AZ ÉLETNEK programunk az egészséges életmóddal kapcsolatos szemléletformáló programsorozat volt, mely Kővágószőlős térségében különös jelentőséggel bírt, hiszen az uránbánya hagyatékaként a településen és térségben élők életkilátásai “nem a legjobbak”, ugyanakkor a hátrányos helyzetű emberek családi szocializációjában háttérbe szorul az egészséges életmóddal kapcsolatos lehetőségek megismerése.

A programsorozat nyitányaként egy egész napos figyelemfelhívó egészség-szemléletformáló rendezvénnyel hívtuk fel a településen élők figyelmét az egészséges életmód és életvitel fontosságára, melyen becslésünk szerint több mint 350 érdeklődő vett részt, meghallgatva és igénybe véve a több színtéren, partnereinkkel közösen biztosított tanácsokat, szolgáltatásokat.

Ezzel az akcióval megalapoztuk az érdeklődők részvételét a kapcsolódó és későbbi időpontokban megtartott klubfoglalkozásokon való részvételre, így a 6 alkalommal megrendezett foglalkozások mindig telt házzal zajlottak, ahol az alábbi témákban különböző szakértők tartottak interaktív fórumokat, akikkel részletesen megbeszélhették az őket a téma kapcsán különösen foglalkoztató problémákat.

E témák az alábbiak voltak:

– folyadékbevitel fontossága

– a túlzott só és cukorfogyasztás

– szénhidrátok bevitele

– zsírok fogyasztása

– laktóz intolerancia kialakulása, megelőzése

– koleszterin szegény táplálkozás

A program eredményeként a lakosság széles körben tájékoztatást és motivációt kapott az egészséges életmód, életvitel fontosságáról és bár a szociális körülményeiken – így az általuk egzisztenciálisan igénybe vehető szolgáltatások, technikák körén – a program nem volt képes változtatni, de számos alkalmazható eljárás, -például életmódváltás, életvezetés – alapvetően nem egzisztenciális kérdés, így ezek hasznosításával jelentős életminőség javulás érhető el. Mindezek mellett a szocializációs és multiplikátor hatások különös figyelmet érdemelnek, hiszen a felnövekvő generációkra gyakorolt hatásukban lesz mérhető igazán a program eredményessége.

Megítélésünk szerint programunk az eredetileg kitűzött célokat maradéktalanul teljesítette azzal, hogy egy alapvetően konzervatív, nézeteiben megcsontosodott társadalmi csoport figyelmét eredményes hívta fel az egészséges életmód, életvitel jelentőségére – és annak

eredményeire.

Programunk a módosításnak megfelelő tervek szerint valósult meg, így szakmai tartalmában eltérés nem volt.

Húsvétváró Játszóház

A Bakonyai Roma Nemzetiségi Önkormányzat, Bakonya Község Önkormányzata, és a Családsegítő Gyermekjóléti Szolgálat, sok szeretettel vár minden érdeklődőt, 2015. március 25-én szerdán, 17 órától, a Húsvéti Kézműves Játszóházba.
Helyszín: bakonyai kultúrház

húsvétváró

“Táncolj Cigánylány “

Partnerünk, a Bakonyai Roma Nemzetiségi Önkormányzat MVH – LEADER támogatásával megrendezte 2014-ben is a Táncolj Cigánylány című programját Bakonyán. , A program népszerűsítésében,(környező falvakban, teleüléseken) illetve a program lebonyolításának egyes mozzanataiban szervezetünk (Baranyai Cigányok Érdekvédelmi Szervezete)is részt vett.

A program résztvevőinek köre, célcsoportja alapvetően a település és mikro térségének lakossága volt, de az elmúlt 7 év tapasztalatainak, gyakorlatának megfelelően a település lélekszámát meghaladó létszámban vettek részt az érdeklődők a programon, a környező településeken túl a megyeszékhelyről és szerte a megyéből képviseltették magukat a roma szervezetek. Örömünkre szolgált, hogy a távolabb is településekről sem csupán a romák, de a többségi társadalom tagjai is képviseltették magukat a rendezvényen, így összességében mintegy 650 Fő vett rész a programon.

A program alapvető célja a roma kultúra és értékek bemutatása volt, ezáltal a mikrotérségben élő romák és a többségi társadalom tagjainak békés egymás mellett élésének előmozdítása, másrészt a Régióban működő roma közösségek számára egy informális találkozó lehetőségének biztosítása,
melynek keretében a megvitathatták a cigányságot érintő közös problémák megoldásának módjait, hogy közös álláspontot kialakítva erősödjön a helyi és országos döntéshozókkal történő együttműködés.

A rendezvény keretében 2014. július 26-án gyermek és közösségi programokon vettek részt a látogatók (játszóház, gyermekrajzverseny, tollaslabda,) majd egy közös ebéd keretében hagyományos roma ételekkel vártuk a részt vevőket.

A kulturális program keretében Bangó Margit Kossuth díjas előadóművész szórakoztatta a résztvevőket, később a Kanizsa Csillagai hagyományőrző zenekar gondoskodott a fergeteges hangulatról, majd a Chache-Rom és Roma Csillagok hagyományőrző táncegyüttes műsora és táncháza nyűgözte le a közönséget. A nap zárásaként a Romengo zenekar koncertje tette fel a koronát a rendezvényre.

DSCN5019DSCN5070DSCN5126DSCN5138

 

“Ismerd meg hagyományaidat, múltadat…”

Kővágószőlősi Roma Nemzetiségi Önkormányzat gyermektábort tartott , a LEADER-MVH támogatásával   „ISMERD MEG HAGYOMÁNYAIDAT, MÚLTADAT” c. pályázatunk keretén belül , melynek megvalósítási helyszíne a Tekeresi Lovaspanzió volt (Orfű, Petőfi u. 3.)

A gyermektábor célcsoportja a településen és mikro térségben élő roma származású gyermekek tekintettel arra, hogy a település lakosságának közel 50%-a roma származású ember, akik ezen az arányon túl jelentős részben szociálisan-gazdaságilag hátrányos helyzetben élnek.Így gyermekeik számára nem adatik meg, hogy szervezett szabadidős élményekkel gazdagodva nőjenek fel, mindezek mellett a roma származású gyermekek identitástudatának fejlesztéséhez is nélkülözhetetlen, hogy egy számukra meghatározó élményt nyújtó program keretében ismerkedjenek meg nemzetiségük múltjával, történetével, a cigányság hagyományaival.Sajnos a megfelelő identitástudat, népismeret hiányában a tapasztalatok szerint e gyermekek nem tudnak mit kezdeni saját cigány származásukkal, és a társadalom részéről esetenként megjelenő averziókkal, melyeket csak úgy tudnak helyükön kezelni, ha tisztában vannak azzal, hogy a cigány nemzetiség milyen utat járt be, és megismerik azokat az értékeket, melyekre joggal lehetnek büszkék. Ezen ismertek hiányában gyökértelenné válva gyakran a deviáns magatartásformák felé fordulnak, mely a hasonló hagyományőrző programokkal elkerülhető lenne.E célnak a tábor maximásan megfelelt, hiszen mind a helyszín és a  körülmények, mind annak természeti környezete kifejezetten előnyös volt a program szempontjából, hiszen az egyes programokhoz kapcsolódóan (péld: lovaglás) feleleveníthették a részt vevő önkéntes előadók azon sajátságokat, hagyományokat, melyeket a gyermekeknek ismerniük szükséges népükkel kapcsolatban és melyek rávilágítottak a társadalomban betöltött sajátos helyzetükre.Gratulálunk a tábor eredményes lebonyolításáért, melynek szervezésében, szervezetünk is(Baranyai Cigányok Érdekvédelmi Szervezete) részt vett.

 

DSCN35112014-05-01 14.15.42-22014-05-01 14.22.44

Gasztrofeszt 2014.

Egyesületünk az MVH LEADER támogatásának köszönhetően valósította meg Gasztrofeszt 2014. programját 2014. április 12-én, Kővágószőlősön. A program keretében a hagyományos roma gasztronómiával ismerkedhettek meg az érdeklődők, valamint a más fellépők mellett Nótár Mary gondoskodott a résztvevők jó hangulatáról.


gasztrofeszt04
gasztrofeszt03
gasztrofeszt02
gasztrofeszt01(c) 2014 Baranyai Cigányok Érdekvédelmi Szervezete
A honlap a LEADER-MVH támogatásával jött létre.