Nemzetközi Roma nap

A Baranyai Cigányok Érdekvédelmi szervezete és a Színes Gyöngyök Egyesület  és más pertnerek közös szervezésében megtartottuk idén április 8-án a Nemzetközi Roma Napot, melynek egyik helyszíne a pécsi Árkád bevásárló központ parkja volt ahol egy zenés táncos flashmobot szervezhettünk.
A másik helyszíne az Apolló klub, ahol a Cigány Karaván “c” filmet tekinthették meg a vendégek.
Köszönjük a Színes Gyöngyök Egyesület Kóstolda Lakásétterem és közösségi tér szakácsainak a nagyon finom roma hagyomáos ételek kóstolóját.
Fellépők: Chache Rom autentikus zenekar és a Roma Csillagok Hagyományőrző  Tánccsoport

Köszönet a támogatónak az Emberi Erőforrások Minisztériumának, aki nélkül nem jöhetett volna létre a program,melyet  a NEMZ-KUL-16-0875  pályázat által valósítottunk meg .

Sikeres programot zártunk, mindenkinek köszönjük a segítséget és a  részvételt.

emet-logo-small-color                                                                emmi-color-logo-300x20512993462_1175141072498839_5105002210868984843_n

Ünnepi közgyűlés

Szervezetünk, megtartotta év végi ünnepi közgyűlését együttműködő partnereinkkel. Bízunk a további sikeres együttműködésben.
Köszönjük mindenkinek a részvételt.

 

Színes Gyöngyök Kóstoldája első hivatalos megnyitó estje

Színes Gyöngyök Egyesület

A Kóstolda első estéjét hálánk és köszönetünk kinyilvánításaként, azoknak a kedves barátainknak ajánlottuk, akik a kezdetekben nagyban hozzájárultak munkájukkal ahhoz hogy sikeresen elindulhassunk.
Akik időt és energiát nem sajnálva azon dolgoztak,hogy a későbbiekben a hozzánk látogató vendégek kellemesen eltölthessenek néhány órát, egy finom vacsora mellett.

Köszönjük szépen!

Ízelítő a menüből:

– Csülök Ancsa módra
– Lecsó punyával
– Házi rétes

image (10)

Színes Gyöngyök Egyesület megnyitotta kóstoldáját.

Színes Gyöngyök Egyesület

Kóstolda – Közösségi tér, mérföldkő az egyesület életében!

Kedves ismerőseink és oldallátogatóink!
Egy régóta dédelgetett nagy álmunk vált valóra azzal, hogy Pécsett a Komját Aladár u. 12. sz. alatt megnyithattuk a “Színes Gyöngyök Kóstoldáját”.

A kezdeményezés célja, hogy egy olyan találkozási pont jöhessen létre, ahol a nem cigány lakosság megismerheti a cigány lakosság szokásait, értékeit és nem utolsó sorban az ételeit. DSC_2353
Ez egy olyan projekt romák részvételével, ami kölcsönös bizalmat és elfogadást eszközöl, valamint erősíti ezen csoport hitelességét a pécsi lakosság körében.
Reméljük, hogy ezzel a többségi társadalom szemében pozitívabb vélemény alakul ki rólunk, cigányokról, s ennek révén egyfajta párbeszéd is elindulhat cigány és nem cigány emberek között.
Őszintén hisszük, hogy egy jó étkezés közelebb hozhatja egymáshoz a legkülönbözőbb kultúrákat és embereket.

A séfek a helyi cigány asszonyok, akik a roma ízvilág minden fortélyát ismerik, hisz maguk is gyakorlott háziasszonyok.
A hely megnyitásával többszörösen is nyer a cigány társadalom: egyrészt megnyílt az első olyan hely a térségben, ami a cigány konyhát reprezentálja; másrészt a cigány asszonyok olyan tevékenységet végeznek, amiben jók, ezáltal sikerélményre tesznek szert, az önbizalmuk megerősödik.

A program rövid távú célja az, hogy minél több ember megismerje a Kóstoldán keresztül a hagyományos cigány konyhát, illetve az, hogy az ott dolgozó nők egyre önállóbbá váljanak, megerősödjenek egy számukra még ismeretlen szerepben helytállva.
A program az EGt/ Norvég Finanszírozási Mechanizmus, illetve az Ökotárs Alapítvány és Partnerei támogatásával valósul meg.

 

Roma Oktatási Alap (REF) Ösztöndíj program

A Roma Oktatási Alap Ösztöndíj Program (REF ÖP vagy Program) meghirdeti a soron következő Roma Memorial Felsőoktatási Ösztöndíjprogramját (továbbiakban RMUSP).

Az RMUSP nyílt felsőoktatási pályázatán azok a roma hallgatók vehetnek részt, akik az alábbi országok (Programországok) valamelyikének állampolgárai vagy ott állandó lakcímmel rendelkeznek: Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Horvátország, Cseh Köztársaság, Magyarország, Koszovó, Macedónia, Montenegró, Románia, Szerbia, Szlovákia, Törökország.

A pályázó alap, mester vagy doktori illetve osztatlan képzésben tanul az állampolgársága vagy állandó tartózkodási helye szerinti államilag elismert felsőoktatási intézmény valamely szakán.

A pályázatról bővebb információt olvashatnak az alábbi linken:

http://www.romaeducationfund.hu/rmusp-jelentkezesi-utmutato-0#One

Tegyél az egészségért!

Partnerünk, a Színes Gyöngyök Egyesület befejezte Tegyél az Egészségért programját, mely program megvalósításában, propagálásában mi is közreműködtünk közösen a helyi roma nemzetiségi önkormányzattal.
Az alábbi sajtóközleményt juttatták el hozzánk, – így a program ha nem is a korábbi nagyságrendben de azért folytatódik :)

Elindult a weboldalunk

Egyesületünk régi vágya volt, hogy létrehozzunk egy olyan közösségi funkciót is betöltő honlapot, melyen nem csak saját, de partnereink tevékenységéről is hírt adhatunk Kővágószőlős mikro térségében, hiszen a hátrányos helyzetben élő családok segítésével foglalkozó szervezetek, nemzetiségi önkormányzatok egyik legnagyobb problémája, hogy megfelelő nyilvánosságot biztosítsanak tevékenységüknek.

Mára a LEADER-MVH támogatásának köszönhetően e régi célunk végre megvalósulhatott.

Honlapunkat folyamatosan fejlesztjük, kérjük kövessen bennünket a facebookon, és twitteren is.

Várnai József

elnök(c) 2014 Baranyai Cigányok Érdekvédelmi Szervezete
A honlap a LEADER-MVH támogatásával jött létre.